5 przepisów na chleb bezdrożdżowy do zrobienia w domu

5 przepisów na chleb bezdrożdżowy do zrobienia w domu

18 czerwca 2021 Wyłącz przez admin

Podobnie jak mąka , drożdże stały się w okresie blokady czymś rzadkim towarem . Bez drożdży? Żaden problem – i tak można bez tego zrobić pyszny chleb.

Tutaj pokazujemy, jak zrobić pięć różnych rodzajów chleba bezdrożdżowego do wypieku w domu.

Od pysznych podpłomyków sodowych i na zakwasie po smaczne tortille z węglem drzewnym, połączyliśmy siły z ekspertem od pieczenia i autorką bestsellerów Juliet Sear, aby uzyskać wskazówki, jak zrobić chleb bez drożdży.

chleb sodowy

Cudem chleba sodowego jest nie tylko to, że nie potrzebuje drożdży, ale także to, że nie trzeba czekać, aż wyrośnie – od początku do końca zajmuje to mniej niż godzinę.

„To świetny pomysł, aby zrobić chleb sodowy, jeśli nie masz drożdży” – mówi Juliet.

Nie potrzebujesz też mąki chlebowej, ze zwykłą mąką (często mieszanką białej i pełnoziarnistej) używaną wraz z sodą oczyszczoną, aby pomóc jej wyrosnąć. Wyróżniającym się składnikiem chleba sodowego jest maślanka, ale można ją zastąpić jogurtem.

 

Podpłomyki sodowe

Zasada chleba sodowego nie polega tylko na robieniu bochenka – wypróbuj tę wersję flatbread.

„Płaskie podpłomyki z chleba sodowego są bardzo łatwe” – mówi Juliet, która dzieli się swoim przepisem poniżej:

Będziesz potrzebować:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 200g mąki samorosnącej ( lub zwykłej z proszkiem do pieczenia )
  • 2 łyżeczki oleju

Instrukcje:

1 Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać na ciasto.

2 Wyrobić z ciasta krążki wielkości piłeczek golfowych.

3 Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, lekko posmarować masłem lub olejem. Spłaszcz i smaż ciasto przez kilka minut z każdej strony, aż będzie puszyste, wyrośnięte i całkowicie ugotowane.

„Są urocze, proste i trochę jak chlebki Naan” – mówi Juliet. „Możesz też dodać czosnek do ciasta lub ziół lub przypraw”.

 

Zakwas

Jeśli uważasz, że chleb na zakwasie to bochenek, który musisz kupić od rzemieślniczego piekarza, pomyśl jeszcze raz. Przy odrobinie cierpliwości upieczesz w domu swój własny chleb na zakwasie.

Droga do własnego chleba na zakwasie zaczyna się od startera na zakwasie. To sfermentowane ciasto odpowiedzialne za wyrastanie chleba na zakwasie. Zamiast używać aktywnych suchych drożdży, jak w innych przepisach na chleb, chleb na zakwasie używa startera, który nadaje również klasyczny kwaśny smak.

 

Ciasto na pizzę bez drożdży

Domowa pizza jest fajna w przygotowaniu, a ponadto można ją łatwo zaadaptować do podpłomyka czosnkowego lub chleba z ziołami. Podczas gdy ciasto na pizzę normalnie potrzebuje drożdży, ostatnio Lisa Faulkner podzieliła się fantastycznym bezdrożdżowym ciastem do pizzy , używając 250 g jogurtu naturalnego, 250 g mąki samorosnącej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli.